Δημοσιεύθηκε στην ΝΕΑ /NEWS

Κατάλληλη ηλικία εκπαίδευσης


 

 
 
Η πιο «δημοφιλής» άποψη είναι ότι το κουτάβι θα πρέπει να περάσει την ηλικία των 6 μηνών και άνω για να εκπαιδευτεί. Η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη, διότι τα σκυλιά μαθαίνουν από την πρώτη ημέρα γέννησης τους! Πόσα λάθη και πράγματα συμβαίνουν σε εκείνη την περίοδο που έρχεται το κουτάβι σπίτι μας η οποία φυσικά είναι πολύ σημαντική στην ζωή του σκύλου γενικότερα. Σκεφτείτε πως τα παιδιά μας περνάμε από διάφορα στάδια μαθησιακής ζωής. Δεν στέλνεις το παιδί σου δημοτικό αφού γίνει 12 ετών! Έτσι είναι και τα κουτάβια, η μάθηση πρέπει να γίνει από νωρίς και σταδιακά θέτοντας γερές βάσεις για μετέπειτα ζωή του.
Βέβαια δεν είναι αργά και για τα ενήλικα σκυλιά μιας και οι σκύλοι μαθαίνουν σε όλη την διάρκεια ζωής τους. Όμως όλες η συμπεριφορές, δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστούν ως δια μαγείας όταν ριζώσει στο κεφαλάκι του μικρού μας αρκετά. Συνεπώς για να σταματήσει της «κακές συμπεριφορές» χρειάζεται κατά πάσα πιθανότητα περισσότερος χρόνος να μάθει την «σωστή συμπεριφορά» δηλ. να διορθωθούν η να αντιστραφούν. Μην χάνετε πολύτιμο χρόνο νομίζοντας πως δεν θα μάθει γιατί είναι η πολύ μικρό η πολύ μεγάλο. Από την στιγμή που θα έρθει ο σκύλος σας στο σπίτι είναι απαραίτητο να μάθει τους κανόνες για να έχετε μια ομαλή συμβίωση και εάν στην διάρκεια δημιουργηθούν προβλήματα στην συμπεριφορά του μην χάνετε χρόνο και απευθυνθείτε σε εκπαιδευτή χωρίς βία για να σας βοηθήσει και ξαναμπούν όλα σε μια ισορροπία.»Η εκπαίδευση δεν κάνει διακρίσεις οπότε μπορούν να εκπαιδευτούν όλα τα σκυλιά ανεξάρτητου ράτσας, ηλικίας και χαρακτήρα ακόμη και κωφά»

Ηλικιακά τα κουτάβια μέχρι 2 μηνών πρέπει να είναι μαζί με την μητέρα τους διότι σε αυτό το χρονικό διάστημα η μητέρα τους μαθαίνει πρώτα από όλα να γίνουν σκύλοι όπως επίσης να ελέγχουν το δάγκωμα τους, να μάθουν να παίζουν σωστά με τα άλλα σκυλάκια, να μάθουν την γλώσσα σώματος που είναι ζωτικής σημασίας κλπ. Τα κουτάβια που φεύγουν νωρίτερα από την μητέρα αποκτάνε συχνά προβλήματα συμπεριφοράς (διαβάστε το σχετικό άρθρο, κοινωνικοποίηση).

Η χρονική περίοδος αρχής μαθημάτων:

Η εκπαίδευση εντολών (έλα μείνε κλπ) αρχίζει από την ηλικία των 2 – 3 μηνών.
Η κοινωνικοποίηση ξεκινά γενικά από την ηλικία των 3 εβδομάδων με σταδιακή έκθεση/γνωριμία σε διάφορα ερεθίσματα.
Ενώ η κοινωνικοποίηση με τον έξω κόσμο από την ηλικία των 2 μηνών.
Η επίλυση προβλημάτων από την στιγμή που δημιουργούνται.

 
Advertisements

Συντάκτης:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑ . ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤ'ΟΙΚΩΝ.ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΝ.ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ/ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ. Κοινωνικοποιηση / Βασικη Υπακοη /Επιλυση Προβληματων Συμπεριφορας / διαμορφωση χαρακτηρα .Καλλοπισμος ΣΚΥΛΟΥ ΓΑΤΑΣ / ΠΑΝΣΙΟΝ ΣΚΥΛΩΝ